Eerst naar jezelf overmaken!

Houd zakelijk en privé gescheiden

Zakelijk en privé als ondernemer

Zakelijk en privé lopen bij de meeste ondernemers wel eens door elkaar. ’s Avonds werk je nog wat, of in het weekend. Zolang je vriend, vriendin of gezin het allemaal trekt is daar niks mee aan de hand. Als je een negen-tot-vijf mentaliteit had gehad was je wel werknemer geworden.

Financieel ligt dat anders

Niet al het geld dat door je onderneming loopt is ook voor jou. Leveranciers willen een deel, en vergeet met name de Belastingdienst niet. Het is moeilijk in te schatten wat achteraf gezien jouw deel is. In het geval van een eenmanszaak is het de uiteindelijke winst, aan het einde van het jaar. Om die winst goed te kunnen bepalen, is het belangrijk dat je werk- en privé zoveel mogelijk gescheiden houdt.

Bankrekening voor de zaak

Een vereiste is een eigen bankrekening voor je zaak. Er is geen wet die dat voorschrijft, maar werken vanuit je privé-rekening is niet goed. Het levert een hoop gedoe en vragen op (was dat pak melk nu kantine-kosten of gewoon ontbijt?). De Belastingdienst zou je administratie kunnen afkeuren vanwege de onduidelijkheid. Ander goed gebruik is om géén privé-uitgaven te doen met je zakelijke rekening. Anders helpt het niet echt om een zakelijke rekening te hebben.

Loonvoorschot en salaris

Om te kunnen leven moet je wél geld hebben, en je mag je zakelijke rekening niet voor het ontbijt gebruiken! Daarom schrijf je periodiek (doorgaans maandelijks), geld over van je zakelijke rekening naar je privé rekening. Dit heet een privé-opname, tenminste als je een eenmanszaak of VoF hebt. als je een BV hebt is het een loonbetaling. Vanuit je bankafschrift wijs je de betaling toe aan “privé-opname” (of R/C directie in geval van een BV). Dit doe je voor alle betalingen aan privé-rekening, en: het is géén inkoop (geen Btw).

Verwerkingsregel maken

Alle betalingen? Ja alle betalingen aan je privé-rekening(en) moeten worden aangemerkt als privé-opname. Ze worden dus allemaal toegewezen aan Privé-opname (of R/C Directie voor je BV). Maak daarom een verwerkingsregel (filmpje). Als fENNA je bankrekening herkent, weet ze wat ze moet doen met de toewijzing, en jij hebt er geen omkijken meer naar. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een snel een verwerkingsregel maakt met de Blauwe Knop (met geluid). fENNA-verwerkingsregels vanTeam fENNA op Vimeo.

Vergelijken

Aan het einde van het jaar worden voor eenmanszaak of VoF alle privé-opnamen verrekend met de winst, en het resultaat wordt bij je kapitaal opgeteld. Voor BV’s worden de privé-opnamen vergeleken met het netto-salaris dat waarop je recht hebt (waarover belasting is betaald).

Eerst naar jezelf overmaken!

Wat als je nu een grote privé-uitgave hebt, en je hebt méér dan genoeg geld op je zakelijke rekening (en wat minder op je privé)? Dan betaal je toch snel even met je zakelijke rekening? Wij van fENNA zeggen: Niet doen! Maak eerst naar je privé-rekening over, en betaal dan vanuit je eigen rekening de uitgave. Op die manier wordt alles (met de verwerkingsregel) goed bijgehouden, en voorkom je verwarring en problemen.

Oeps, al gedaan :s

Voor de keren dat je per ongeluk toch vanuit je zakelijke rekening een privé-betaling hebt gedaan, hebben we, om je te helpen, een paar extra privé-bestemmingen: hypotheek, AOV, ziektekosten verzekering, bekeuringen. Deze worden ook verrekend met je winst of salaris. Je kunt ze gebruiken voor je ‘fouten’ uit het verleden. Maar in de toekomst: Eerst naar jezelf overmaken!