Btw-tarief verhoogd naar 9%

Verhoging laag Btw-tarief naar 9%

Het kabinet heeft het nodig gevonden om per 1 januari het lage Btw-tarief te verhogen van 6 naar 9 procent. Dit tarief wordt toegepast op diensten: onderhouds-, reparatie- en herstelwerkzaamheden (fietsen, kleding, woning), kappers, sport, cultuur en recreatie, verstrekken van logies, personenvervoer of het opkweken van dieren of planten, en op goederen zoals boeken, kunst en verzamelobjecten, genees- en voedingsmiddelen, en agrarische goederen (zie hier wat de Belastingdienst schrijft over tarieven en vrijstellingen).

Het bieden van kampeergelegenheid valt onder het lage Btw-tarief.
Het bieden van kampeergelegenheid valt onder het lage Btw-tarief.

Ingangsdatum 1 januari 2019

Het nieuwe tarief van 9% gaat in vanaf 2019. Dat betekent dat goederen en diensten die geleverd worden in 2019 of later, onder het nieuwe tarief belast gaan worden. Dat is op zich niet ingewikkeld, maar rond de jaarwisseling moet je wel even opletten. De datums van levering of afname van een dienst, van het aanbod,  van de factuur en uiteindelijk van de betaling, lopen namelijk meestal uiteen. Sommige vallen dan in 2019, andere nog in 2018. We zetten het even op een rijtje.

Geleverd in 2018

Als de goederen of diensten zijn geleverd in 2018, vallen ze onder het oude tarief van 6%. Dat wil zeggen dat je, ook als je in 2019 factureert, 6% Btw hanteert. Dat is dus even opletten. In fENNA zijn beide tarieven naast elkaar te gebruiken om dit op te vangen.

In fENNA zijn de 6% en 9% opties naast elkaar beschikbaar.
In fENNA zijn de 6% en 9% opties naast elkaar beschikbaar.

Aangeboden in 2018

Als een offerte wordt uitgebracht voor een levering in 2019, moet je rekening houden met het nieuwe tarief. Een (particuliere) klant zal zich richten op de prijs inclusief Btw, en als je niet oppast, verdien je dus zomaar 3% minder op je opdracht.

Betaald in 2018, geleverd in 2019

Goederen en diensten die in 2018 in rekening zijn gebracht (gefactureerd) en betaald, maar in 2019 worden geleverd, blijven onder het oude tarief vallen, om moeilijkheden te voorkomen. Stel je voor dat je een concert-kaartje hebt gekocht voor een show in 2019, en je ontvangt een naheffing van 3% voor de Btw-verhoging! En stel je dan eens voor dat je dat als leverancier zou moeten regelen, inclusief inning en afdracht!

Gefactureerd in 2018, geleverd in 2019

Als een levering of dienst vooruit wordt gefactureerd in 2018, maar geleverd in 2019, moet het 9%-tarief al toegepast worden. Daarom is het in fENNA al vanaf 2 november mogelijk om 9%-tarief toe te passen.

Meer informatie

De Belastingdienst is vrij schaars met de informatieverstrekking tot op heden. Maar je kunt op hun pagina over de verhoging lezen wat zij te melden heeft.

Uren voor onderhoud en reparatie aan bestaande woningen vallen ook onder het lage Btw-tarief.
Uren voor onderhoud en reparatie aan bestaande woningen vallen ook onder het lage Btw-tarief.

Btw-aangifte

Btw-aangifte doen met fENNA

Met fENNA doe je in een handomdraai Btw-aangifte. Dat doe je door eerst naar “Resultaten” te gaan in de linker-menu-balk:

Daar zie je de kolommen-balans, zoals die er vandaag uitziet, maar dat zoeken we nu niet.
Ga in het menu, direct onder de kop “BTW” naar “BTW aangifte:

fENNA vult het Btw-formulier voor je in, op basis van de gegevens die je hebt verwerkt in je administratie, en bepaalt het betalingskenmerk op basis van de periode en het Btw-nummer.
Je kunt hier kiezen over welk jaar en welke periode het gaat.
Je kiest hier of je de aangifte alleen verwerkt in je administratie (met de knop “Verwerken”, of dat je hem ook naar de Belastingdienst verstuurt (“Verwerken en versturen”).

Btw aangifte alleen verwerken

Als je “Verwerken” kiest, werkt fENNA de boekhouding bij, en maakt fENNA een “inkoop” aan voor de aangifte.
In de boekhouding is dan te zien dat de aangifte gedaan is, en aan de “inkoop” kun je zien of de aangifte betaald is of niet.

Zolang de aangifte nog niet betaald is, wordt het aangegevenm bedrag meegenomen in het Btw saldo op het dashboard.
Je krijgt van de verwerking een afschrift via email, maar er wordt geen aangifte verstuurd naar de Belanstingdienst.

  • De “Verwerken”-optie is handig als je overgestapt bent op fENNA, en je eerdere Btw-aangiften wil verwerken, zonder ze opnieuw te versturen.

Btw aangifte verwerken en versturen

“Verwerken en versturen” doet in je administratie wat “Verwerken” ook doet: het werkt de boekhouding bij, en maakt de inkoop aan, maar het verstuurt de aangifte ook naar de Belastingdienst.

Je krijgt in dit geval ook een afschrift per email, en als de Belastingdienst de aangifte heeft aanvaard, krijg je daarvan ook nog een bevestiging. Het kan, als het druk is, even duren voordat de aangifte is geaccepteerd.

  • Met “Verwerken en versturen” ben je in één keer klaar. Alleen niet vergeten om te betalen!

Iets vergeten? Geen probleem!

Soms kom je er, nadat de aangifte is verstuurd, achter dat je dat ene bonnetje nog mee had moeten nemen.
Dat is met fENNA geen probleem. Je verwerkt de bon gewoon als anders, en fENNA neemt het in de volgende aangifte vanzelf mee, zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen.

Zolang het Btw-bedrag onder de duizend Euro blijft, is er voor de Belastingdienst ook geen vuiltje aan de lucht .

Is het méér? Dan moet je een suppletie indienen. Neem even contact met ons op. Wij helpen je verder (zie ook Belastingdienst: Btw-corrigeren).

fENNA