Btw-aangifte

Btw-aangifte doen met fENNA

De btw-aangifte is met fENNA eenvoudig te doen. Met het standaard rekeningschema houdt fENNA automatisch bij, wat de bedragen zijn die in het aangifte formulier moeten worden ingevuld. Doordat fENNA is gekoppeld met de software van de Belastingdienst, wordt de btw-aangifte direct, automatisch ingediend, als je op de knop “Verwerken en versturen” klikt. De btw-aangifte is natuurlijk opgenomen in het fENNA Compleet abonnement.

Het aangifte-formulier

In de linker-menubalk ga je onderin naar “Resultaten”. Het btw-aangifte formulier is te vinden onder "Resultaten". Daar zie je de kolommen-balans, zoals die er vandaag uitziet, maar dat zoeken we nu niet. Ga in het menu, direct onder de kop “BTW” naar “BTW aangifte”. De link naar het formulier vind je onder het kopje "Btw".

Zelf invullen

Mocht het zó zijn, dat fENNA niet helemaal “bij” is, dan kun je de waarden in het formulier handmatig overschrijven. Let op, dat dit de automatische bepaling van de btw-aangifte verstoort. fENNA boekt de handmatige correcties worden op speciale rekeningen, zodat ze altijd goed te achterhalen zijn. In het formulier kun je de waarden van de btw-aangifte met de hand aanpassen.

Wel boeken, maar niet indienen

Het kan zijn, dat de aangifte al eerder is ingediend, maar nog niet in fENNA is verwerkt. Bijvoorbeeld omdat je toen nog geen fENNA gebruikte. In dat geval kun je de aangifte in fENNA boeken, door op de knop “Verwerken” te klikken. Je kunt kiezen of je de btw-aangifte alleen boekt, of ook naar de Belastingdienst verstuurt.

Correctie van een voorgaande btw-aangifte

Het komt wel eens voor dat je ná de btw-aangifte nog een inkoop-factuur vindt, die je nog niet was geboekt. Met fENNA is dat geen probleem. fENNA vult de nieuwe aangifte automatisch aan met de correcties over voorgaande perioden. Hiervoor worden de boekingen over eerdere perioden  opgevraagd, die ná de meest recente btw-aangifte aangemaakt zijn. Zolang het Btw-bedrag onder de duizend Euro blijft, is er voor de Belastingdienst ook geen vuiltje aan de lucht. Is het méér? Dan moet je een suppletie indienen. Neem even contact met ons op. Wij helpen je verder (zie ook Belastingdienst: Btw-corrigeren).

Gecorrigeerde periode

fENNA maakt correcties over eerdere perioden. Deze worden als memoriaalboeking (een balansboeking zonder resultaat) geboekt in de periode waarop ze betrekking hebben. Daarmee kun je achteraf vaststellen dat alle btw voor een periode is aangegeven.

Drie kolommen

Het btw-aangifte formulier heeft in fENNA dezelfde indeling als bij de Belastingdienst. Zodoende staan de omzetbedragen aan de linker-, en de btw-bedragen aan de rechterkant. fENNA splitst de omzet- en btw-bedragen uit in drie kolommen:
  • één die het (berekende) totaalbedrag weergeeft. Dit bedrag kun je, zoals we eerder zagen, aanpassen.
  • de tweede kolom bestaat uit het bedrag dat voor de periode is geboekt.
  • de derde kolom bevat de bedragen van correcties over eerdere perioden.
De btw-aangifte is in het formulier uitgesplitst over 3 kolommen, die de oorsproing van de waarden toont.

Btw-aangifte controleren: de details

In fENNA klik je op de bedragen van de tweede of derde kolom om te zien waar de bedragen vandaan komen. Een pop-up toont ene lijst met de boekingen. Deze vormen de grondslag van de bedragen in de kolommen. Door op een regel te klikken, krijg je de details van de boeking te zien. Op deze manier is de aangifte eenvoudig te controleren. De boekingen die de basis vormen van je aangifte zijn zichtbaar in het pop-up scherm als je op de waarden klikt.